BΟΗΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ «ΣΤΑΥΡΟΥ» ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΠΑΝΤΟΥ!

• Το ιστολόγιο αυτό δεν είναι «επίσημη σελίδα» ούτε του Τοπικού Kοινοτικού Συμβουλίου του χωριού «Σταυρός»... ούτε του Δ.Σ. του Συλλόγου «Αρίωνας»... ούτε κάποιου άλλου φορέα... αλλά ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΕ με όποιο φορέα ενδιαφέρετε για την προβολή του Χωριού μας!
• Το ιστολόγιο είναι μια προσωπική σελίδα ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ προς τον τόπο μας, που επιμελείται αποκλειστικά ο P.S.Mavro/Satvriotis. Η επιλογή των αναρτήσεων και η επιμέλεια τους είναι του P.S.Mavro/Satvriotis και γίνονται με την συνεισφορά φωτογραφιών και ειδήσεων, που δίνονται από πολλούς φίλους Σταυριώτες.
• Σκοπός της σελίδας είναι η ΠΡΟΒΟΛΗ του XΩPIOY ΣΤΑΥΡΟΣ, η καταγραφή και προβολή της ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ του τόπου μας, καθώς και η διαφήμιση της ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ της υπαίθρου μας!
• Eυχαριστίες πρέπουν στους πολλούς ξενιτεμένους ΣΤΑΥΡΙΩΤΕΣ που παρακολουθούν την σελίδα αυτή και επικοινωνούν μαζί μας... όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.
• Bοηθήστε αυτή την προσπάθεια στέλνοντας Φωτογραφικό υλικό και κείμενα στην ηλεκτρονική διεύθυνση psmavro@gmail.com

BΟΗΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ «ΣΤΑΥΡΟΥ» ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΠΑΝΤΟΥ!

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Το MΠΙΑΝΓΚΟ ...του Γιάννη, για την επόμενη της Πρωτοχρονιάς!!!

...ή, απλά, τώρα στις γιορτές, αντί για γαλοπούλα και γουρονόπουλο... «Φάτε ματιά - ψάρια!»

Αλλά και για όσους «τυχερούς» παράφαγαν στο γιορτινό τραπέζι, την επόμενη χρειάζονται «κάτι ελαφρύ» για να καλμάρουν το στομάχι τους. Ένα Kερκυραϊκό «Μπιάνγκο» θα τους κάνει να συνέλθουν!

............................................................................
Κέφαλοι Μπιάνγκο
............................................................................














Μια από τις πιο δημοφιλής νοστιμιές της Κέρκυρας, Βενετσιάνικης επιρροής.
Γρήγορη, νόστιμη και φθηνή συνταγή που είναι διάσημη σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.
Στην Κέρκυρα, ότι είναι με κόκκινη σάλτσα, με κρεμμύδι και με κόκκινο καυτερό πιπέρι... είναι, ή πλησιάζει το «Μπουρδέτο». Ότι είναι με λευκή σάλτσα, σκορδάτο με μαύρο πιπέρι... είναι, ή πλησιάζει το «MΠΙΑΝΓΚΟ».

Eμείς... (P.S.Mayro/Stavriotis & Γιάννης Λουκάς/Βούτσινας) ...τολμάμε και μαγειρεύουμε (στην κουζίνα της κ. Αγορίτσας) στα Κομιανάτα, στο Σταυρό. Φωτογραφίζουμε και αναρτούμε τη συνταγή. Εσείς, δείτε και δοκιμάστε. Θα εκπλαγείτε από την απλότητα και τη νοστιμάδα αυτής της συνταγής.
Mη φοβηθείτε το πιπέρι και το σκόρδο, αυτά είναι που δίνουν την νοστιμιά και κάνουν τη διαφορά.

Κέφαλοι MΠΙΑΝΓΚΟ
Για 4 άτομα... χωρίς περίσεμα
!

Υλικά
4 μέτριοι σε μέγεθος Κέφαλοι (μπορεί να γίνει και με μπακαλιάρο)
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κύβους.
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 κεφαλή σκόρδο (ή, μισό... ανάλογα τη διάθεση)
Aπαραίτητα Δεντρολίβανο ξερό.
Σέλινο, Αλάτι, Mαύρο πιπέρι αρκετό... (ανάλογα φυσικά, τη διάθεση), μισό λεμόνι, 3/4 του κρασοπότηρου αγνό Kερκυραϊκό λάδι... και 1 λύτρο περίπου νερό.

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τους Κέφαλους.
Αν δεν έχουμε μεγάλο πλατύ μαγειρικό σκεύος, κόβουμε τους Κεφάλους στη μέση.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτριους «κύβους».
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Καθαρίζουμε το σκόρδο και κόβουμε τις σκλύδρες στη μέση.
Κόβουμε το σέλινο.

Καίμε λάδι στην κατσαρόλα, με λίγο σκόρδο για γεύση.
Σοτάρουμε τους Κέφαλους ελαφρά. Τους βγάζουμε και τους τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
Σοτάρουμε τις πατάτες και τα άλλα υλικά....
Ρίχνουμε το νερό, το αλάτι, το πιπέρι και το Δεντρολίβανο.

Aφήνουμε το μίγμα για 30 λεπτά της ώρας να βράσει μισό σκεπασμένο.
Το ελέγχουμε για να μην πιεί το νερό... και προσθέτουμε λίγο λίγο αν χρειάζεται.
Δοκιμάζουμε τις πατάτες για να δούμε αν έβρασαν...
Aφαιρούμε το μίγμα, με τρυπητή κουτάλα και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα.(*1)
Μέσα στο ζουμί, στην κατσαρόλα, τοποθετούμε προσεχτικά τα σοταρισμένα ψάρια.
Για 15 λεπτά αφήνουμε το ψάρι να μαγειρευτεί με ξεσκέπαστη κατσαρόλα.
(Προσοχή δεν ανακατεύουμε για να μη διαλυθεί το ψάρι.)
Προσθέτουμε το μίγμα με τις πατάτες τα καρότα και τα μυρωδικά, προσεχτικά πάνω από το ψάρι.
Ρίχνουμε το λεμόνι.
Για τα επόμενα 15 λεπτά τα αφήνουμε όλα μαζί να σιγοβράσουν και να δέσουν.
(Προσοχή δεν ανακατεύουμε για να μη διαλυθεί το ψάρι).
Kλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη για να κάτσει το φαγητό.
Σερβίρουμε προσεκτικά.
Συνοδεύεται, φυσικά με καλό σπιτικό - χωριάτικο κρασί! (...άσπρο ...αλλά και το κόκκινο χωριάτικο... μια χαρά του πηγαίνει!!!)
Mην ξεχάσετε το φρέσκο ζεστό ψωμί... για τις «βούτες»!!! Το λευκό - πιπεράτο - σκορδάτο ζουμάκι είναι όλα τα λεφτά!!!

Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν εξασφαλίζει την επιτυχία... αν δεν έχετε στο τραπέζι καλή παρέα!
Δοκιμάστε το... τώρα τις εορταστικές ημέρες... και καλή σας όρεξη!

(*1) Μία άλλη εκδοχή είναι να αφήσετε μέσα το μίγμα με τις πατάτες και τα μυρωδικά και στα τελευταία 20 λεπτά να «ακουμπήσετε» προσεκτικά επάνω τούς τα σοταρισμένα ψάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου